“van grijze klomp naar kleurige eyecatcher”

 

Niet alleen voor grote verbouwingen, ook bij kleinere ingrepen kan een interieurarchitect veel betekenen.
Zo werd een schoolgebouw in de Almeerse Parkwijk met beperkte middelen grondig opgefrist. De opdrachtgevers zijn blij met het resultaat.

Het schoolgebouw is een ontwerp uit 1993 en onder beheer van de Almeerse Scholen Groep. De vorm van het gebouw lijkt op een Griekse Y: een middenas, met een linker- en een rechter vleugel. Centraal in de middenas ligt het theater en het gymnastieklokaal, waarvan de gevels bekleed zijn met kunstwerken uit een kunstproject door oud-leerlingen van de school. In de linker- en rechter-poot zijn de klaslokalen te vinden. Het gebouw heeft vujf ingangen.
speelpleinTwee scholen in één gebouw
In de buurt werd het schoolgebouw ervaren als een grijze klomp met onduidelijk vormgegeven entrees. De Almeerse Scholen Groep, de beheerder van het schoolgebouw, en het bestuur van basisschool De Hasselbraam wilden hier iets aan doen. Imago en de uitstraling moesten verbeteren. En het gebouw moest meer opvallen, vooral aan de achterzijde, waar de busbaan loopt. Bovendien kreeg het schoolgebouw naast De Hasselbraam een tweede gebruiker: de Montessorischool.
Een architectonische ingreep was te duur. Maar toch werd interieurarchitect Margot Eras gevraagd met wat kleinere ingrepen, zoals een nieuw kleurenontwerp, de uitstraling te verbeteren en de verschillende identiteiten van de twee scholen in het gebouw te benadrukken.

Met eenvoudige middelen veel verbeteringen
De vier entrees kregen een nieuw logo en trekken nu duidelijk de aandacht. De opdrachtgevers wilden af van alle grijstinten. Als uitgangspunt en inspiratie voor het nieuwe kleurschema nam Margot Eras de rode terreinhekken die rondom de school staan en de gevels met kunst van oud-leerlingen. Deze bleven in tact. Het schoolgebouw is een ontwerp uit 1993.

Rood en groen

De kozijnen werden wit met zandkleurige betonnen banden en kolommen. De klaslokalen werden geschilderd in een rood-tint of een groen-tint. Rood voor de ene school, groen voor de andere school. Rood en groen werden uitgevoerd in vier tinten. De kleurenschema’s stromen via de ingangen het gebouw binnen, de portalen in en ook soms in lokalen. Dus ook in het gebouw zijn rode en groene gedeelten te herkennen.

 Resultaat

Met een eenvoudig middel als een kleurenontwerp kan veel bereikt worden. De opdrachtgevers zijn tevreden met het resultaat. En ook bij de leerlingen blijkt het goed te werken. Zo zei een leerling tegen een onderwijzer in de gang: “Meneer ik ben verdwaald. Dit is de groene school, maar ik zit op de rode school.”

De Almeerse Scholen Groep
“Wij hebben Margot Eras van ERAS interieurarchitect ingeschakeld voor deskundig advies. De interieurarchitect heeft een presentatie gehouden waarbij wij een uitgebreid boekwerk met tekeningen, foto’s, details en kleurstalen kregen voorgelegd. Hierdoor werd het nieuwe kleurschema voor het schoolgebouw heel inzichtelijk gemaakt. Ook tijdens de uitvoering van de schilderwerk aan de school, werd het boekwerk praktisch gebruikt.

“Het kleurplan voor de buitenkant van de school bevalt ons zo goed, dat we het nu ook binnen gaan gebruiken.”

Projectgegevens

Opdrachtgever de Almeerse Scholen Groep en basisschool De Hasselbraam
Project Kleurschema voor basisscholen De Hasselbraam en Montessori,
beide circa 170 leerlingen, in Almere Parkwijk
Budget € 20.000,–
Ontwerp, uitvoering 2011

 

Geplaats op: 17 november 2011 in: exterieur, school | Door: me